Jak gotują Polacy?
Polacy są niezwykle przywiązani do tradycji. Wcale jednak nie oznacza to, że nie pozwalają sobie na eksperymenty.
Schabowy i rosół – te potrawy królują na naszych stołach niezmiennie od wielu już lat. Czy Polacy są jednak aż takimi tradycjonalistami, by nie pozwolić sobie na eksperymenty w kuchni? Zdecydowanie nie – na każde pięć osób przypada co najmniej jedna, która lubi poznawać nowe smaki i zachęca do tego swoich bliskich i znajomych.
To jeden z wniosków, wynikających z badania TNS Polska zleconego przez firmę Amica. Okazuje się, że kobiety są dwa razy bardziej chętne do eksperymentowania z przepisami niż mężczyźni. Można by powiedzieć, że to nic dziwnego, wszak faceci w ogóle nie lubią spędzać czasu w kuchni. Nic jednak bardziej mylnego – więcej niż trzech na pięciu polskich mężczyzn przyznaje, że regularnie gotuje. Warto jednak tutaj zaznaczyć, że w jednej trzeciej domów w kraju nad Wisłą partnerzy przygotowują posiłki na zmianę.
Polska kuchnia zmienia się w każdym tego stwierdzenia znaczeniu. Nasze jadłospisy wydłużają się za sprawą bardziej orientalnych potraw, miejsce „przy garach” dzielą ze sobą partnerzy, a wyposażenie kuchni staje się coraz bardziej nowoczesne (nikogo nie dziwią już tak wyglądające kuchnio-jadalnie, jak ta poniżej). I choć pod wieloma względami jesteśmy związani z tradycją, otwartości na wpływy współczesnego świata zdecydowanie nie można nam odmówić. Dotyczy to zarówno tego, co gotujemy, jak i tego, jak gotujemy.
Nowoczesna kuchnia według firmy Amica
Zmienia się również podejście do gotowania jako czynności. Jeszcze do niedawna sytuacja, w której zapraszamy kogoś do wspólnego przygotowywania posiłków była zupełnie marginalna. Dziś ponad połowa kobiet i niewiele mniej mężczyzn przyznaje, że gotowanie z kimś (czy to z partnerem, dziećmi czy znajomymi) sprawia im przyjemność. A przecież o to właśnie chodzi, by nie traktować tego jak przykrego obowiązku, lecz jako relaks i dobrą zabawę.
Źródło: Amica