Test blendera ręcznego – Bosch MSM 67140
Jak sprawuje się mój blender ręczny i rozdrabniacz z zestawu Bosch MSM 67140?
Blender ręczny to absolutny niezbędnik w mojej kuchni. Bez niego gotowanie byłoby nudne i pozbawione większych perspektyw. Sprzęt Boscha już na dobre zagościł na moim blacie, właściwie się z nim nie rozstaję. Dlaczego?
Rozdrabniacz w kuchni przydaje mi się przede wszystkim do robienia pesto, sosów, guacamole, do mielenia orzechów i daktyli na spód to rozmaitych tart, do rozdrabniania czosnku i cebuli. Właściwie repertuar potraw jest znacznie większy i generują je: coraz większa świadomość kulinarna i potrzeba szukania odżywczych zamienników dla cukru i glutenu.
Bosch MSM 67140
Zestaw Bosch MSM 67140 zawiera blender ręczny z końcówką miksującą z innowacyjnym nożem QuattroBlade z czterema ostrzami, rozdrabniacz oraz pojemnik do miksowania z miarką. Jakie są jego charakterystyczne cechy?
Rodrabniacz. To przede wszystkim idealnej wielkości pojemnik z wyjmowanymi ostrzami ze stali szlachetnej, które wprawiane są w ruch po podłączeniu do niego korpusu blendera ręcznego. Nie bez przyczyny producent nazywa go mianem XL. Silnik 750 W działa cuda. Jest na tyle silny, że zmieli nawet bardzo twarde składniki, jak migdały czy orzechy. Regulacja szybkości przydaje się wtedy, gdy chcemy kontrolować jakość rozdrobnienia. Pojemnik z siekaczem świetnie sprawdza się podczas przygotowywania pesto, kiedy trzeba zmielić na przykład: czosnek, słonecznik i pietruszkę z olejem.
Przygotowanie do procesu rozdrabniania
Do tego jest bardzo łatwy w czyszczeniu – wyjmowane ostrza ułatwiają to zadanie. Wykonane zostały one z bardzo trwałego materiału, który nie tępi się, ani nie łamie. Przynajmniej do tej pory, a mój blender użytkuje już ponad pół roku. Co jeszcze można przygotować z jego pomocą? Musy owocowe, a także mój ostatni hit – domowe lody wegańskie z… bananów! Wystarczy zamrozić banany i zblendować je z mlekiem sojowym i gotowe. Pycha!
Rodrabniacz świetnie sprawdza się przy szatkowaniu cebuli. Przydaje się, gdy chcemy upiec ciasto na spodzie z mielonych orzechów i fig. Bez problemu poradzi sobie z najtwardszymi elementami kulinarnej układanki! Z jego pomocą przygotujecie też domowe masło orzechowe, czy utrzecie twarde sery. Jeśli miksujecie same suche produkty dobrze jest dodać trochę płynu, aby nie przegrzać silnika.
Końcówka z ostrzem QuattroBlade jest idealna do miksowania zup na gęsty krem (czyli na gorąco), musów owocowych, koktajli i przygotowania dań dla najmłodszych dzieci. 12 ustawień prędkości, praca w trybie normalnym lub TURBO pozwalają na samodzielne sterowanie jakością blendowania. To niezastąpiony sprzęt w każdej kuchni – nie wyobrażam sobie bez niego zdrowych potraw oraz eksperymentów kulinarnych!
Ten model zmieli nawet twarde migdały
Plusy
- mnogość zastosowań
- wysokiej jakości wykonanie
- ładny design
- moc silnika
Minusy
- głośna praca
- rozdrabniacz nie może pracować non-stop, trzeba robić przerwy
Poniżej proces mielenia orzechów, migdałów i pestek dyni krok po kroku
Wsypuję produkty do pojeminika
Orzechy, pestki dyni i migdały
Podłączam korpus od blendera ręcznego
Naciskam funkcję turbo
Po chwili masa jest gotowa